Αγαπημένες μου είμαι εδώ με τον Dr. Μηνάς Μαστρομηνάς, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του «Εμβρυογένεσις», ενός από τα μεγαλύτερα Κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Ελλάδα, για να μιλήσουμε για ένα θέμα που απασχολεί αρκετές γυναίκες και δεν είναι άλλο από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Έχω την τιμή και την χαρά να έχω απέναντί μου έναν άνθρωπο που μέσα από την επιτυχημένη 35χρονη πορεία του στην εξωσωματική γονιμοποίηση έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ζευγάρια να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα φέρνοντας στον κόσμο το δικό τους παιδί. Μέσα σε αυτά τα χρόνια ο Dr. Μηνάς Μαστρομηνάς βοήθησε να έρθουν στον κόσμο 40.000 παιδιά, ενώ πρόσφατα παιδιά που είχαν γεννηθεί με την μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τη δεκαετία του 1990, απευθύνθηκαν, ως ενήλικες πια, εκ νέου σε εκείνον με σκοπό να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.

Πόσο εύκολη και ασφαλής είναι πια η διαδικασία της εξωσωματικής; Ο Dr. Μηνάς Μαστρομηνάς, μας εξηγεί ότι πλέον αποτελεί μια απλή διαδικασία, που μπορεί μια γυναίκα να εντάξει στην καθημερινότητά της. Βασική παράμετρος για μια επιτυχημένη εξωσωματική είναι η ηλικία, δηλαδή όσο νωρίτερα απευθυνθεί μια γυναίκα ή ένα ζευγάρι στην κατάλληλη ιατρική ομάδα, που θα εμπιστευτεί, τόσο το  καλύτερο. Αυτό όμως δεν αποκλείει και μεγαλύτερες γυναίκες- ειδικά με τη νέα νομοθεσία- να εκπληρώσουν το όνειρό τους, με τη βοήθεια δανεικών ωαρίων. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν ένα ζευγάρι όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει κάποιο θέμα, μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα που επιχειρεί να τεκνοποιήσει-ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας – να απευθύνεται στους ειδικούς.  

Μάθε τα πάντα για την κρυοσυντήρηση ωαρίων

Η κατάψυξη ωαρίων ή κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι, σύμφωνα με τον Dr. Μηνάς Μαστρομηνάς, μια σπουδαία επιλογή για μια γυναίκα προκειμένου να απαλλαχθεί από τα δεσμά του χρόνου. Και αυτό γιατί συλλέγοντας ωάρια σε σχετικά νεαρή ηλικία μπορεί να τα διατηρήσει επ’ αόριστον μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να τα αξιοποιήσει. Έτσι, γυναίκες που έκαναν αυτήν την επιλογή μπόρεσαν να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία, ακόμη και μετά τα 40, καθώς η μήτρα δεν έχει κανένα απολύτως χρονικό περιορισμό και δεν αποτελεί εμπόδιο στην γονιμοποίηση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο κόστος για τη συγκεκριμένη διαδικασία όπως και για τη διαδικασία της εξωσωματικής με εμβρυομεταφορά αυτό κυμαίνεται από 1.500-2.500 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με το κέντρο που θα επιλέξει κάποια γυναίκα. Αυτό κατά συνέπεια την κάνει μια διαδικασία που δεν είναι ανέφικτη οικονομικά για τα περισσότερα ζευγάρια, που επιθυμούν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.