Είσαι από αυτούς που λατρεύουν το τσάι και πίνουν τουλάχιστον μια κούπα καθημερινά; Δεν φαντάζεσαι αυτή η καθημερινή συνήθεια που έχεις από τι μπορεί να σε σώσει.

Θα το πίστευες ποτέ πως μια κούπα καθημερινά μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σου υγεία; 

Πάνω από 15% των ανθρώπων πάνω από την ηλικία των 60 πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή. Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες, με ποσοστό πάνω από 7%.

Οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια που αυτό το ποσοστό ανεβαίνει προσπαθούν να βρουν περισσότερα για τα αίτια της κατάθλιψης.

Η γενετική, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και οι οικογενειακές σχέσεις συγκαταλέγονται ανάμεσα σε μια σειρά από αυτά που ερευνούν. Ωστόσο μια ομάδα ερευνητών εστίασε σε ένα πράγμα: στο καθημερινό τσάι.

Η σύνδεση που έχει το τσάι με το μυαλό

Δυο έρευνες έδειξαν πως αυτά τα δυο μεταξύ τους έχουν μια ισχυρή σύνδεση.

Ο Junhua Li, κύριος συγγραφέας μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, δείχνει ότι ορισμένες ιδιότητες του τσαγιού μπορεί να βοηθήσουν τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου σε μεγαλύτερη ηλικία. “Η μελέτη μας προσφέρει τις πρώτες ενδείξεις για τη θετική συμβολή της κατανάλωσης τσαγιού στη δομή του εγκεφάλου και προτείνει προστατευτική επίδραση στη μείωση της εγκεφαλικής οργάνωσης λόγω ηλικίας”, λέει ο Junhua.

Ως επακόλουθο, οι ερευνητές του πανεπιστημίου Fudan αποφάσισαν να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή τη θεωρία. Λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες μεταβλητές, όπως η φύση, η παιδεία, η υγεία και οι συνήθειες του τρόπου ζωής, οι ερευνητές χωρίζουν αυτούς που καταναλώνουν τσάι σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες, με βάση τη συχνότητα και τη συνοχή της κατανάλωσης τσαγιού τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο οι αυτοί που είχαν πιει τσάι σχεδόν κάθε μέρα από την ηλικία των 60 ετών θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την ψυχική υγεία.

Αναλύοντας τα δεδομένα 13.000 ατόμων, η μελέτη διαπίστωσε μια καθολική σχέση μεταξύ κατανάλωσης τσαγιού και χαμηλότερων αναφορών κατάθλιψης, με τα οφέλη ισχυρότερα στους άνδρες ηλικίας 65 έως 79 ετών.

Αρκετοί άλλοι παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο στη μείωση της κατάθλιψης, όπως η διαβίωση σε αστικό περιβάλλον, η μόρφωση, η κοινωνική εμπλοκή και η οικονομική ευκολία.

Ενώ τα αποτελέσματα δεν υποστηρίζουν ακόμη μια οριστική σχέση μεταξύ τσαγιού και κατάθλιψης, οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν περισσότερα για τα οφέλη του τσαγιού.