Μια νέα έρευνα ανατρέπει πλέον τα πάντα. Δεν παίζει ρόλο μόνο το τι τρως για να αδυνατίσεις αλλά…

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια έδειξε πως εξίσου σημαντικό με το τι τρως είναι και οι ώρες που το τρως σε μια δίαιτα.

Το 1989, το 5% των ανδρών και το 8% των γυναικών ήταν παχύσαρκοι. Αυτό το ποσοστό «σκαρφάλωσε» στο 10% των ανδρών και το 14% των γυναικών το 2008. Τώρα το 67% των ενηλίκων είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο σύμφωνα με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Υγείας.

Η παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για την καρδιαγγειακή νόσο, τον διαβήτη τύπου 2, μερικά μυοσκελετικά προβλήματα και μερικούς τύπου καρκίνου.

Και όσο το βάρος αυξάνεται, τόσο αυξάνονται και οι κίνδυνοι γι’αυτά. «Οι διατροφή στις ΗΠΑ, αλλά και στις άλλες χώρες άλλαξε δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια, με τόσα επεξεργασμένα τρόφιμα σε τόσο φτηνές τιμές αλλά και με την επιλογή να τα βρεις παντού» λέει καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο.

Η νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο έδειξε ότι το να τσιμπάς σνακ και ανθυγιεινά φαγητά οδηγεί στην παχυσαρκία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου και το βιολογικό ρολόι του εγκεφάλου συνδέονται μεταξύ τους και ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες – που φέρνουν ευχαρίστηση – διαταράσσουν τα κανονικά προγράμματα κατανάλωσης, με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση. Η ομάδα του Güler διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έτρωγαν υγιεινά σε σύγκριση με ​​διατροφή πλούσια σε θερμίδες και λίπη διατηρούσαν τα κανονικά πρότυπα κατανάλωσης και άσκησης και το σωστό βάρος. Ωστόσο, οι ποντικοί που τράφηκαν με δίαιτες υψηλής θερμιδικής αξίας φορτωμένοι με λίπη και σάκχαρα άρχισαν να «σνακάρουν» σε όλες τις ώρες και να γίνονται παχύσαρκοι.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει, όπως είπε ο Güler, ότι τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που τρώγονται μεταξύ των γευμάτων ή κατά τη διάρκεια των κανονικών ωρών ανάπαυσης, αποθηκεύονται ως λίπος πολύ πιο εύκολα από τον ίδιο αριθμό θερμίδων που καταναλώνονται μόνο κατά τη διάρκεια των κανονικών περιόδων διατροφής. Αυτό τελικά προκαλεί παχυσαρκία και παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης. Μιλώντας για τη σύγχρονη ανθρώπινη διατροφή, ο Güler είπε: «Οι θερμίδες ενός πλήρους γεύματος μπορούν πλέον να συσκευάζονται σε ένα μικρό όγκο, όπως ένα μπισκότο ή μια σούδα σούπερ-μεγέθους. Είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους να καταναλώνουν υπερβολικά θερμίδες και να κερδίζουν υπερβολικό βάρος, κάτι που συχνά οδηγεί σε παχυσαρκία και διάρκεια ζωής σχετικών προβλημάτων υγείας ».