Αγάπες μου, τα παιδιά μου “λιώνουν” κανονικά κάθε φορά που τρώνε αυτό το υπέροχο παστίτσιο! Αυτά είναι τα 5+1 μυστικά μου!
Πάμε να δούμε τι υλικά χρειαζόμαστε, αλλά και την εκτέλεση:
Συστατικά
- 750 γρ. κιµά (χοιρινό ή βοδινό ή µικτός),
- 2 φλ. τριµµένη κεφαλογραβιέρα,
- 500 γρ. (1 πακέτο) χοντρά µακαρόνια σπασµένα,
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο,
- 3 κουταλιές λιωµένο βούτυρο,
- 1 µέτριο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο,
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκοµµένη,
- 1 φλ. ψιλοκοµµένο µαϊντανό,
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκοµµένες ντοµάτες,
- αλάτι και φρεσκοτριµ-µένο πιπέρι
- Μπεσαµέλ:
- 8 κοφτές κουταλιές (120 γρ.) βούτυρο,
- 4 γεµάτες κουταλιές αλεύρι,
- 1 λίτρο γάλα,
- 3 γεµάτες κουταλιές τριµµένη κεφαλογραβιέρα,
- 2 αβγά χτυπηµένα,
- αλάτι, πιπέρι άσπρο, µοσχοκάρυδο τριµµένο (1/4 κοφτό κουταλάκι περίπου).
Βήματα
- Βήμα 1
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200°C και αλείφετε µε 1- 1 ½ κουταλιά από το λιωµένο βούτυρο ένα ταψί του φούρνου.
- Βήμα 2
Βράζετε σε άφθονο αλατισµένο νερό τα µακαρόνια µέχρι να µαλακώσουν, τα σουρώνετε, τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα και τα ανακατεύετε µε το υπόλοιπο βούτυρο και το µισό τυρί.
- Βήμα 3
Στο µεταξύ, ζεσταίνετε το λάδι σε σε µια πλατιά κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά και σοτάρετε µέσα το κρεµµύδι και το σκόρδο µέχρι να µαλακώσουν.
- Βήμα 4
Προσθέτετε τον κιµά, δυναµώνετε τη φωτιά και τον κοκκινίζετε για 4-5 λεπτά, σπάζοντας του σβώλους µε ξύλινο κουτάλι.
- Βήμα 5
Αδειάζετε µέσα τις ψιλοκοµµένες ντοµάτες, τα αλατοπιπερώνετε, χαµηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το µίγµα για 20 περίπου λεπτά, µέχρι να φύγουν τα υγρά του.
- Βήμα 6
Προς το τέλος του ψησίµατος, ανακατεύετε µέσα το µαϊντανό.
-
Ετοιµάζετε την µπεσαµέλ:
- Βήμα 1
Λιώνετε το βούτυρο σε χαµηλή φωτιά σε µια µικρή κατσαρόλα, ρίχνετε µέσα το αλεύρι και το ανακατεύετε µε δύναµη µε ξύλινη κουτάλα ή µε το σύρµα, µέχρι να αφρίσει το βούτυρο και να απορροφηθεί το αλεύρι.
- Βήμα 2
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε µέσα αργά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Βήμα 3
Επιστρέφετε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε τη σάλτσα µέχρι να πήξει και να γίνει λεία σαν κρέµα.
- Βήμα 4
Την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε µέσα το τυρί, αλάτι και πιπέρι.
- Βήμα 5
Όταν κρυώσει λίγο, ρίχνετε µέσα τα χτυπηµένα αβγά και το µοσχοκάρυδο και τα ανακατεύετε να ενωθούν.
- Βήμα 6
Απλώνετε τα µισά µακαρόνια στον πάτο του ταψιού και στρώνετε επάνω τον κιµά.
- Βήμα 7
Σκεπάζετε µε τα υπόλοιπα µακαρόνια, τα περιχύνετε µε την µπεσαµέλ και τα πασπαλίζετε µε το υπόλοιπο τυρί.
- Βήμα 8
Ψήνετε το παστίτσιο για 45 λεπτά περίπου, µέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και το αφήνετε να µείνει για 15 λεπτά έξω από το φούρνο πριν το σερβίρετε.