Αγάπες μου, τα παιδιά μου “λιώνουν” κανονικά κάθε φορά που τρώνε αυτό το υπέροχο παστίτσιο! Αυτά είναι τα 5+1 μυστικά μου!

Πάμε να δούμε τι υλικά χρειαζόμαστε, αλλά και την εκτέλεση:

«Μοσχάρι γιουβέτσι με κασέρι: Κάνει τα παιδιά μου να γλείφουν τα δάχτυλά τους! Αυτή είναι η συνταγή μου»!

Συστατικά

  • 750 γρ. κιµά (χοιρινό ή βοδινό ή µικτός),
  • 2 φλ. τριµµένη κεφαλογραβιέρα,
  • 500 γρ. (1 πακέτο) χοντρά µακαρόνια σπασµένα,
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο,
  • 3 κουταλιές λιωµένο βούτυρο,
  • 1 µέτριο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο,
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκοµµένη,
  • 1 φλ. ψιλοκοµµένο µαϊντανό,
  • 1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκοµµένες ντοµάτες,
  • αλάτι και φρεσκοτριµ-µένο πιπέρι
  • Μπεσαµέλ:
  • 8 κοφτές κουταλιές (120 γρ.) βούτυρο,
  • 4 γεµάτες κουταλιές αλεύρι,
  • 1 λίτρο γάλα,
  • 3 γεµάτες κουταλιές τριµµένη κεφαλογραβιέρα,
  • 2 αβγά χτυπηµένα,
  • αλάτι, πιπέρι άσπρο, µοσχοκάρυδο τριµµένο (1/4 κοφτό κουταλάκι περίπου).

Βήματα

  •  Βήμα 1

    Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200°C και αλείφετε µε 1- 1 ½ κουταλιά από το λιωµένο βούτυρο ένα ταψί του φούρνου.

  •  Βήμα 2

    Βράζετε σε άφθονο αλατισµένο νερό τα µακαρόνια µέχρι να µαλακώσουν, τα σουρώνετε, τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα και τα ανακατεύετε µε το υπόλοιπο βούτυρο και το µισό τυρί.

  •  Βήμα 3

     Στο µεταξύ, ζεσταίνετε το λάδι σε σε µια πλατιά κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά και σοτάρετε µέσα το κρεµµύδι και το σκόρδο µέχρι να µαλακώσουν.

  •  Βήμα 4

    Προσθέτετε τον κιµά, δυναµώνετε τη φωτιά και τον κοκκινίζετε για 4-5 λεπτά, σπάζοντας του σβώλους µε ξύλινο κουτάλι.

  •  Βήμα 5

    Αδειάζετε µέσα τις ψιλοκοµµένες ντοµάτες, τα αλατοπιπερώνετε, χαµηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το µίγµα για 20 περίπου λεπτά, µέχρι να φύγουν τα υγρά του.

  •  Βήμα 6

    Προς το τέλος του ψησίµατος, ανακατεύετε µέσα το µαϊντανό.

  • Ετοιµάζετε την µπεσαµέλ:

  •  Βήμα 1

    Λιώνετε το βούτυρο σε χαµηλή φωτιά σε µια µικρή κατσαρόλα, ρίχνετε µέσα το αλεύρι και το ανακατεύετε µε δύναµη µε ξύλινη κουτάλα ή µε το σύρµα, µέχρι να αφρίσει το βούτυρο και να απορροφηθεί το αλεύρι.

  •  Βήμα 2

    Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε µέσα αργά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.

  •  Βήμα 3

    Επιστρέφετε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε τη σάλτσα µέχρι να πήξει και να γίνει λεία σαν κρέµα.

  •  Βήμα 4

    Την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε µέσα το τυρί, αλάτι και πιπέρι.

  •  Βήμα 5

    Όταν κρυώσει λίγο, ρίχνετε µέσα τα χτυπηµένα αβγά και το µοσχοκάρυδο και τα ανακατεύετε να ενωθούν.

  •  Βήμα 6

     Απλώνετε τα µισά µακαρόνια στον πάτο του ταψιού και στρώνετε επάνω τον κιµά.

  •  Βήμα 7

    Σκεπάζετε µε τα υπόλοιπα µακαρόνια, τα περιχύνετε µε την µπεσαµέλ και τα πασπαλίζετε µε το υπόλοιπο τυρί.

  •  Βήμα 8

    Ψήνετε το παστίτσιο για 45 λεπτά περίπου, µέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και το αφήνετε να µείνει για 15 λεπτά έξω από το φούρνο πριν το σερβίρετε.