ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αγαπημένες μου, πρόσφατα έγινα για τρίτη φορά μαμά και ένιωσα ξανά τη χαρά του να φέρνεις στον κόσμο μια νέα ζωή. Γιατί το λέω αυτό; Χθες ανάμεσα στα δεκάδες σχόλια που έλαβα δίπλα από το post μου στο Instagram, αγκαλιά με τον 7 μηνών γιο μου, ξεχώρισα αυτό της Ιωάννας, μιας κοπέλας που ζει στο Μέτσοβο και σε 3 μήνες θα γεννήσει το πρώτο της παιδάκι.

Μου έκανε εντύπωση πώς με λίγα λόγια κατάφερε να μοιραστεί μαζί μου τις ανησυχίες της, όπως για παράδειγμα το ταξίδι μία ώρας περίπου (!) που κάνει προκειμένου να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της στην κοντινότερη πόλη, αλλά και για τα πολλά έξοδα του τοκετού. Δεν σας το κρύβω πως επεδίωξα να ανοίξω συζήτηση μαζί της και συνειδητοποίησα κάτι που δύσκολα θα φανταζόμουν στην Ελλάδα του 2018: Την τεράστια δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις απομακρυσμένες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές να λαμβάνουν τις απαραίτητες μαιευτικές και γυναικολογικές υπηρεσίες.

Μιλώντας με την Ιωάννα κατάλαβα πως το πρόβλημα δεν είναι απλό. Η ίδια μου τόνισε πως στον τόπο της δεν υπάρχει η απαραίτητη ιατρική βοήθεια, ενώ η πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζεται μια έγκυος είναι πολύ δύσκολη. Κοπέλες σαν την Ιωάννα υπάρχουν χιλιάδες, με τα δημοσιεύματα να μιλούν για ανησυχητική μείωση της υπογεννητικότητας, ένα πλέον οξύτατο πρόβλημα για το δημογραφικό μέλλον της χώρας. Για να σας δώσω μια ιδέα, σας λέω πως η Ελλάδα είναι 5η παγκοσμίως σε ταχύτητα δημογραφικής γήρανσης, ενώ έχει πλέον το χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν αναστραφεί η τάση, το 2050, από 10 εκ. που είναι σήμερα ο ελληνικός πληθυσμός, θα περιοριστεί στα 6 εκ. μόνο, από τα οποία το 40% θα είναι ηλικίας άνω των 60 ετών!

Τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά, αλλά μέσα στη βροχή πάντα υπάρχει μια αχτίδα φωτός. Και ξέρετε κάτι; Αυτή η αχτίδα εμφανίστηκε μια μέρα μετά, όταν μέσα από την εκπομπή μου ενημερώθηκα για το πρόγραμμα “Μία ελπίδα γεννιέται” της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής η ΓΙΩΤΗΣ «υιοθετεί»  86 απομακρυσμένα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας και στηρίζει σε αυτά τις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, αλλά διστάζουν λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν, όπως είναι η έλλειψη ιατρικών υποδομών και γιατρών.

Η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ φροντίζει για όλες τις γυναίκες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα να καλύψει όλα τα έξοδα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης τους, τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και του τοκετού, όπως και τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας τους. Επιπλέον, η εταιρία θα καλύψει τις ανάγκες σε βρεφικές τροφές των μωρών που θα γεννηθούν στα 86 χωριά που έχει «υιοθετήσει», για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Αν και τέτοιες ενέργειες είναι καλοδεχούμενες, σίγουρα χρειάζεται να πάρει θέση και η πολιτεία. Μπορεί για παράδειγμα οι κυβερνήσεις, σε συνεργασία με την ΕΕ, να χαράξουν ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την αντιστροφή της υπάρχουσας τάσης ή να δοθούν οικονομικά και φορολογικά κίνητρα σε οικογένειες να κάνουν παιδιά. Όπως και να ‘χει, προς το παρόν αγκαλιάζουμε προγράμματα σαν το “Μια ελπίδα γεννιέται” και αναμένουμε να γίνει η αρχή και για πολλές ακόμη παρόμοιες κινήσεις στο μέλλον. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως όταν αυξάνεται ο πληθυσμός, αυξάνονται ταυτόχρονα η κατανάλωση αλλά και η εν δυνάμει παραγωγή της εγχώριας αγοράς. Πολύ σημαντικό, δεν νομίζετε;