Θέλετε μελομακάρονα νηστίσιμα;
Εδώ σας έχω μελομακάρονα με σιμιγδάλι, μελωμένα μέχρι μέσα σαν ζαχαροπλαστείου τα οποία εντυπωσιάζουν πάντα όλους τους καλεσμένους μου!
Τα έφτιαξα χτες με τις κορούλες μου για πρώτη φορά παρακαλώ μόνη μου, αφού μέχρι πέρσι τα έκανα με τη μαμάκα μου! Ιδού λοιπόν η συνταγή:
Δείτε ακόμη: Σταματίνα Τσιμτσιλή: Η τρυφερή φωτογραφία με τις κόρες της που έχει άρωμα… καλοκαιριού!
Υλικά Συνταγής
200 γραμ. ζάχαρη άχνη
250 γραμ. νερό
250 γραμ. ελαιόλαδο απαλό
250 γραμ. σπορέλαιο
10 γραμ. αμμωνία
5 γραμ. μαγειρική σόδα
30 γραμ. κονιάκ
30 γραμ. μέλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/3 κ.γλ. γαρύφαλλο
2 κ.γλ. κανέλα
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
230 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι
Δείτε ακόμη: Με άρωμα σοκολάτας! Το αγαπημένο μου scrub φτιαγμένο από τα χεράκια μου!
600 γραμ. νερό
600 γραμ. ζάχαρη
300 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
χυμό από μισό λεμόνι
1 ξύλο κανέλα
1 φλούδα λεμόνι
Για το σερβίρισμα
ψιλοκομμένο καρύδι
λίγο μέλι χλιαρό (αραιό)
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει. Σε αυτή τη συνταγή σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα με το κρύο σιρόπι.
Βράζουμε ζάχαρη με νερό χυμό φλούδα και κανέλα για 4-5′ .αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για τα μελομακάρονα
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι εκτός. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη και αναμιχθούν καλά.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι στο αλεύρι και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
Προσθέτουμε στα υγρά υλικά λίγο λίγο το αλεύρι-σιμιγδάλι ανακατεύοντας να σχηματιστεί ζύμη. Η υφή της ζύμης πρέπει να είναι απαλή, λαδερή και εύπλαστη.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης 35-40 γραμ και πλάθουμε μελομακάρονα. Ο πιο ωραίος τρόπος είναι να πάρετε σίτα και να ακουμπάτε επάνω τη ζύμη να κάνει σχέδιο. Με τα δάχτυλα τραβάμε τη ζύμη να ξεκολλήσει από τη σίτα σχηματίζοντας κενό από κάτω. Αυτό βοηθάει στο να σιροπιαστούν σωστά τα μελομακάρονα με σιμιγδάλι γιατί δημιουργείται κύλωμα από κάτω.
Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους, με την ένωση πάντα προς τα κάτω.
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 30′ να ροδίσουν.
Είναι σωστό να τα πλάσετε και να φουρνίσετε ταυτόχρονα και τις 3 λαμαρίνες.
Δείτε ακόμη: Η κασερόπιτα Θεσσαλονίκης που τρελαίνεται ο άντρας μου!
Αφού ψηθούν, τα μαζεύουμε όλα σε μια μεγάλη λαμαρίνα το ένα κοντά κοντά με το άλλο. Να μην υπάρχουν κενά ανάμεσά τους. Όπως είναι καυτά, τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να σταθούν 4-5′ να ποτίσουν και τα αναποδογυρίζουμε προσεκτικά, να ρουφήξουν κι από την άλλη πλευρά.
Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο καρύδι. Περιχύνουμε με λίγο μέλι στην πιατέλα.