Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για να απαλλαγεί κανείς από τα περιττά του κιλά, καθώς ηαφθονία των φρούτων και των λαχανικών γεμίζει ευχάριστα το διαιτολόγιο, ενώ οι αυξημένες ευκαιρίες για κίνηση (κολύμπι, βόλτες, θαλάσσια σπορ) αυξάνουν τις καύσεις των θερμίδων.

Ωστόσο, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως οι περισσότεροι όχι μόνο δεν αδυνατίζουν το καλοκαίρι, αλλά παίρνουν και μερικά κιλά, ιδίως όταν πηγαίνουν για διακοπές και μάλιστα με μεγάλη παρέα, αφού ένα από τα πράγματα που κάνουν πιο όμορφες τις διακοπές είναι το καλό φαγητό. Διαβάστε παρακάτω…

Για αυτό κι εγώ μέσα από το blog μου θα σας δώσω μικρά τιπς που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μην πάρετε βάρος!

* Να είστε σχολαστικοί με τα γεύματά σας. Οι περισσότεροι ενήλικες πιστεύουν ότι στις διακοπές τρώνε λιγότερο απ’ ό,τι συνήθως, γι’ αυτό και εκπλήσσονται δυσάρεστα όταν μετά τις διακοπές ανακαλύπτουν ότι πάχυναν.  Αυτό οφείλεται στο ότι παραλείπουν γεύματα στις διακοπές, οπότε νομίζουν ότι δεν τρώνε πολύ, αλλά στο μεσοδιάστημα τσιμπολογούν – κατά προτίμησιν παχυντικά εδέσματα, όπως τυρόπιτες, σάντουιτς, παγωτά, μπύρες ή και ουζάκι με μεζέ. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε τρία κύρια γεύματα κάθε μέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), για να ελέγχετε καλύτερα την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού, να μην πεινάτε και να μπορείτε να υπολογίζετε τις θερμίδες σας.

* Προσέξτε τι τρώτε όταν ξυπνάτε. Το πρωινό είναι ίσως το πιο απολαυστικό, γεύμα του καλοκαιριού, ιδίως για όσους μένουν σε ξενοδοχείο, διότι είθισται ο μπουφές να είναι γεμάτος με εδέσματα που σπανίως τρώμε το πρωί τον χειμώνα (λ.χ. τηγανητά αυγά, μπέικον, λουκάνικα, μπουγάτσες, κρέμες, κέικ κ.τ.λ.).  Αν και το υγιεινό θα ήταν να φάτε το πρωί φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και γιαούρτι, μπορείτε να δοκιμάζετε και κάποια «απαγορευμένη» τροφή, αλλά σε μικρή ποσότητα – και φροντίζοντας στην παραλία και το μεσημέρι να φάτε κάτι ελαφρύ.

* Το νου σας στα τηγανητά και τα… ξηροκάρπια. Αν και τα τηγανητά (ψάρια, θαλασσινά, πατάτες, λαχανικά, τυριά) έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι, να προτιμάτε όσο μπορείτε τις ψητές εκδοχές τους: το τυρί, τα λαχανικά και τα ψάρια, λ.χ., είναι θαυμάσια ψητά στα κάρβουνα, ενώ σαφώς περιέχουν πολύ λιγότερο λίπος και είναι πιο εύπεπτα από τα τηγανητά.  Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα τηγανητά φαγητά (όπως και τα πικάντικα) μπορεί να αυξήσουν την σωματική θερμοκρασία – κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θέλετε το καλοκαίρι.

* Μην… ορμάτε στην χωριάτικη. Η χωριάτικη σαλάτα κρύβει μία μεγάλη παγίδα, όταν καταναλώνεται από ένα άτομο ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου: αν συνοδευτεί από αρκετές φέτες ψωμί και επειδή περιέχει λιπαρά (ελαιόλαδο, φέτα) και πρωτεΐνες (φέτες), μπορεί να καταλήξει να παρέχει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες το κυρίως πιάτο!

* Μην το παρακάνετε με τα φρούτα. Αν τρώτε ό,τι βρίσκεστε μπροστά σας και από πάνω… ένα καρπούζι, θα παχύνετε. Αν όμως η μόνη σας κατάχρηση όλο το καλοκαίρι είναι τα φρούτα, είναι σαφώς προτιμότερη απ’ οτιδήποτε άλλο.

* Μην βλέπετε τηλεόραση. Αν σας είναι πάρα πολύ δύσκολο να περιορίσετε το φαγητό, η εναλλακτική πρόταση είναι να φροντίζετε να καίτε τις περιττές θερμίδες. Κολυμπήστε, παίξτε στην παραλία, περπατήστε, κάνετε ποδήλατο, κάνετε ψαροντούφεκο, ασχοληθείτε με κάθε είδους δραστηριότητα που καίει θερμίδες και σας ευχαριστεί, αρκεί να μην κάθεστε ακίνητοι σε μία καρέκλα, βλέποντας τηλεόραση.

* Να πίνετε πολύ νερό. Μην σβήνετε τη δίψα σας με αναψυκτικά και μπύρες, αλλά με άφθονο νερό, φροντίζοντας επίσης να πίνετε πάντοτε 1-2 ποτήρια πριν από το φαγητό (θα σας κόψουν την όρεξη). Αν πάλι χρειάζεστε οπωσδήποτε κάτι με ανθρακικό, προτιμήστε ανθρακούχο νερό.

* Μην κάνετε κατάχρηση στο παγωτό. Αν και ένα παγωτό δεν πάχυνε ποτέ κανέναν, τα παγωτά είθισται να περιέχουν πολλά λίπη και θερμίδες – και όσο πιο «πλούσια» είναι (λ.χ. με σος σοκολάτα, καραμέλα, ξηρούς καρπούς, κρέμες γάλακτος κ.τ.λ.) τόσο πιο παχυντικά είναι. Το ιδανικό επιδόρπιο είναι, βεβαίως, παγωμένο γιαούρτι με φρούτα.