Αν η ημερομηνία που θα φέρετε στον κόσμο το μικρό σας αγγελούδι πλησιάζει, τότε σίγουρα θα είστε ιδιαίτερα αγχωμένες, όπως κι εγώ παρόλο που έχω περάσει από αυτό το στάδιο άλλες δύο φορές.

Ωστόσο, παρακάτω θα σας δώσω  συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να προετοιμαστείτε για να υποδεχτείτε το νέο μέλος της οικογένειάς σας και τι πρέπει να κάνετε αν σπάσουν τα νερά! Διαβάστε παρακάτω…

Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Οι περισσότερες εγκυμονούσες δεν το παθαίνουν στη μέση του δρόμου, ούτε την ώρα που ψωνίζουν στο μανάβικο της γειτονιάς τους. Για την ακρίβεια, μόνο μία στις δώδεκα γυναίκες θα νιώσουν ότι «έσπασαν» τα νερά πριν από το ραντεβού με τον μαιευτήρα τους. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να «σπρώξει» η εγκυμονούσα, για να γίνει κάτι τέτοιο. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι αυτό συμβαίνει.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ
Μπορεί να νιώσετε ένα μεγάλο «κύμα» υγρών ή να αισθανθείτε απλά λίγα υγρά στο εσώρουχό σας. Πολλές γυναίκες μπερδεύουν την… ακράτειά τους με αυτό το σύμπτωμα και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Να είστε σίγουρες, πάντως, ότι θα καταλάβετε, εάν πρόκειται τελικά για αμνιακό υγρό ή όχι.

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ:
Εάν «σπάσουν» τα νερά και δεν είστε στο νοσοκομείο, μην πανικοβληθείτε. Τηλεφωνήστε στον μαιευτήρα σας, για να τον ενημερώσετε, αλλά να είστε έτοιμες να απαντήσετε στις ερωτήσεις του:

• ΤΙ ΩΡΑ ΕΣΠΑΣΑΝ;
Με την απάντησή σας, ο γιατρός μπορεί να προσδιορίσει πόσο γρήγορα πρέπει να πάτε στο μαιευτήριο. Από τη στιγμή, που θα δείτε το αμνιακό υγρό, ο κίνδυνος για μόλυνση συνεχώς αυξάνεται, οπότε χρειάζεται να νοσηλευτείτε.

• ΠΩΣ ΜΟΙΑΖΕΙ;
Το αμνιακό υγρό μοιάζει με το νερό. Πρέπει να είναι καθαρό και άχρωμο. Εάν το δικό σας είναι πράσινο ή καφετί, μπορεί να υποδηλώνει ότι το έμβρυό σας έχει κάποιο πρόβλημα.

• ΜΥΡΙΖΕΙ;
Όπως και το νερό, πρέπει να είναι άοσμο το αμνιακό υγρό. Εάν μυρίζει άσχημα, είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε μία μόλυνση.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται άμεσα να πάτε στο ιατρείο ή το μαιευτήριο, ώστε ο γιατρός να σας εξετάσει και να δει ποιες κινήσεις πρέπει να ακολουθήσετε.