Η εγκυμοσύνη είναι η πιο όμορφη περίοδος στην ζωή μιας γυναίκας, αλλά επειδή και οι γιορτές είναι μια όμορφη περίοδος και εμείς οι εγκυούλες πρέπει να προσέξουμε τι θα φάμε, παρακάτω θα σας αποκαλύψω τι πρέπει να φάτε και τι όχι!

Τα συνηθέστερα διατροφικά λάθη των εγκύων τις γιορτινές μέρες – Διαβάστε παρακάτω…

Η υπερφαγία χαρακτηρίζει τους περισσότερους από εμάς τις ημέρες του Πάσχα. Πόσο μάλλον τις εγκύους που έχουν το πιο ισχυρό άλλοθι για να το παρακάνουν! Η διαφορά βέβαια είναι ότι στις τελευταίες η υπερβολική κατανάλωση φαγητού προκαλεί προβλήματα δυσπεψίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η δυσπεψία είναι μηχανικής αιτιολογίας επειδή πιέζεται το στομάχι από τη μήτρα που μεγαλώνει. Έτσι, η υπερβολή στο φαγητό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία της πέψης που για όσο διαρκεί η εγκυμοσύνη βρίσκεται σε στάδιο νωχελικό.

Ένα ακόμη λάθος είναι ότι τις μέρες των γιορτών οι έγκυοι βγαίνουν εκτός προγράμματος, ενώ είναι πολύ σημαντικό για εκείνους να καταναλώνουν μικρά και τακτά γεύματα. Ενώ ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να κάνει κάποιες υπερβολές και μετά να μπει σε αυστηρό πρόγραμμα για ένα διάστημα, προκειμένου να ισορροπήσει, μια έγκυος δεν επιτρέπεται να κάνει σκαμπανεβάσματα στη διατροφή της ούτε να κουράσει με αυτόν τον τρόπο τον οργανισμό της. Μια ακόμη λανθασμένη τακτική των εγκύων που επαναλαμβάνεται συχνά είναι να ξεχνιούνται με τα εδέσματα της ημέρας παραλείποντας τα φρούτα και τα λαχανικά. Κάτι τέτοιο κρύβει τον κίνδυνο της δυσκοιλιότητας.

Επίσης, αν μιλήσουμε για το διάστημα πριν το Πάσχα, είναι λάθος η έγκυος να νηστεύει, γιατί δεν πρέπει να στερεί από τον οργανισμό της τις απαραίτητες πρωτεΐνες και το σίδηρο.

Οι δημοφιλείς τροφές του Πάσχα και πώς να τις καταναλώσετε

Αρνί: Αποφύγετε την πέτσα και προτιμήστε το ψαχνό, που είναι χαμηλό σε λίπη. Καταναλώστε άπαχος κρέας, που βοηθάει στον αιματοκρίτη και στο σίδηρο.

Εντόσθια-κοκορέτσι: Τα αποφεύγουμε λόγω συκωτιού και γενικότερα αυξημένης περιεκτικότητας σε λίπος αλλά κι επειδή μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές. Μην καταναλώνετε συκώτι, διότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Επιπλέον, συνήθως αυτές οι τροφές περιέχουν πολύ αλάτι που πρέπει να αποφεύγεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Αυγά: Αποφύγετε τα βαμμένα, γιατί οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δώσουν το κόκκινο χρώμα δεν είναι πάντα αθώες. Μην καταναλώνετε παραπάνω από 2-3 την εβδομάδα.

Μαγειρίτσα: Αποφύγετέ την (περιέχει εντόσθια). Αν σας είναι αδύνατον, τουλάχιστον περιοριστείτε σε μια μικρή μερίδα.

Τσουρέκι και άλλα γλυκά: Πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, γιατί έχουν πολλές θερμίδες. Εξάλλου, δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό παρά μόνο ωραία γεύση.

Tips

Μην αναμειγνύετε πολλές τροφές με υψηλά επίπεδα λίπους και χοληστερόλης.

Μην παραλείπετε γεύματα και κάθε 2-3 ώρες καταναλώστε μικρά σνακ όπως 1 φρούτο ή 1 μικρό ποτήρι χυμό.

Φροντίστε το γεύμα σας να συνοδεύεται από σαλάτα. Προτιμήστε να είναι καλά βρασμένο, ψημένο ή μαγειρεμένο παρά ωμό.

Μην το παρακάνετε τρώγοντας μόνο κρέας. Εκτός από σαλάτα, συμπληρώστε το γεύμα σας με λίγη γαρνιτούρα όπως ρύζι/ πατάτες/ μακαρόνια.

Αποφύγετε τα τηγανιτά και φυσικά τα πολύ λιπαρά προϊόντα.

Αποτοξίνωση μετά το γιορτινό τραπέζι

Το σωστό είναι να μην το παρακάνετε ώστε να μη χρειαστεί να μπείτε σε ειδικό πρόγραμμα το επόμενο διάστημα. Παρ’ όλα αυτά, μια καλή ιδέα είναι το πρωινό γεύμα της επόμενης ημέρας (ή των επόμενων ημερών, ανάλογα με το μέγεθος της ατασθαλίας) να περιλαμβάνει φρυγανιές και λίγο μέλι. Μέχρι το δεύτερο κυρίως γεύμα, προτιμήστε κάποιο φρούτο ή μια φρουτοσαλάτα και το μεσημέρι περιοριστείτε σε κάτι εύπεπτο και ελαφρύ (για παράδειγμα, λίγα μακαρόνια με λίγο τυρί τριμμένο, κοτόπουλο ή ψάρι με 1 φέτα ψωμί και σαλάτα). Το απόγευμα πάλι ηρεμήστε την πείνα σας με λίγα φρούτα και το βράδυ περιοριστείτε στη μισή ποσότητα από το μεσημεριανό, αλλιώς ένα γιαούρτι με φρούτα ή γάλα με δημητριακά θα σας καλύψει χωρίς να σας επιβαρύνει.