Το τριαντάφυλλο είναι γνωστό από την αρχαιότητα και είναι ένα από το ωραιότερα ευωδιαστά λουλούδια. Από αυτό παίρνουμε το εξαιρετικό αιθέριο έλαιο και το λάδι τριαντάφυλλου.

Ο Διοσκουρίδης λέγει ότι οι αρχαίοι αποκτούσαν ένα σκεύασμα μυρωδάτο βάζοντας να μουσκέψουν τριαντάφυλλο μέσα σε λάδι ελιάς. Διαβάστε παρακάτω…

Το λάδι τριαντάφυλλου είναι ένα αρωματικό πλούσιο φυτικό λάδι και μπορεί να φτιαχτεί από τον καθένα, όπως έκαναν κ οι αρχαίοι, βαπτίζοντας δηλαδή τα πέταλα του τριαντάφυλλου σε ένα φυτικό λάδι.

Αν δεν έχετε ανθισμένες τριανταφυλλιές, πουλάνε στα μπαχαροπωλεία αποξηραμένα μπουμπούκια τριαντάφυλλου για ρόφημα. Επίσης για περισσότερο άρωμα θα πρέπει να προτιμήσετε ένα άοσμο, ελαφρύ λάδι και όχι ελαιόλαδο.

Το λάδι αυτό χρησιμοποιείται σκέτο ή σε κρέμες από όλους τους τύπους του δέρματος για την αναδόμηση της επιδερμίδας (ενυδάτωση, θρέψη, τόνωση ρυτίδες, κοκκινίλες ή ακόμη και για παιδικό έκζεμα) αλλά και για τη μεταξένια υφή που δίνει στην επιδερμίδα.

Δεν πρέπει να το συγχέετε με το αιθέριο. Για να γίνει μια μόνο σταγόνα αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου, χρειάζονται περίπου 30 ροδοπέταλα, για αυτό το λόγο είναι είναι από το ακριβότερα αιθέρια, 1 ml μη αραιωμένο αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο κοστίζει γύρω στα 20 – 25 Ε.

Υλικά
100 ml λάδι jojoba ή αμυγδαλέλαιο ή βιολογικό ηλιέλαιο
πέταλα από 6 – 8 τριαντάφυλλου από το κήπο σας
ή 1 φλιτζάνι αποξηραμένα μπουμπούκια
2 κάψουλες βιταμίνες Ε ή 1 ml

Παρασκευή
Αφαιρείτε απαλά τα πέταλα με τα χέρια σας, προσέχοντας να μη τα τσακίσετε, μετά πλύντε τα και στεγνώστε τα. Το ίδιο κάντε και στα μπουμπούκια. Αποφασίστε ποια από από τις παρακάτω μεθόδους θα χρησιμοποιήσετε:

ΕΞΑΝΘΟΣΜΙΑ: Βάλτε το λάδι και τα πέταλα ή τα μπουμπούκια σε ένα αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Κλείστε το βάζο και αφήστε το σε φωτεινό και ζεστό μέρος για 20 ημέρες, ανακινώντας το βάζο μια φορά την ημέρα. Την εικοστή μέρα σουρώστε το λάδι με ένα φίλτρο του καφέ ή χαρτί κουζίνας και προσθέστε φρέσκα ροδοπέταλα ή μπουμπούκια και αφήστε το για άλλες τουλάχιστον 20 ημέρες, ανακινώντας πάλι το βάζο μια φορά την ημέρα.

ΘΕΡΜΟΔΙΑΒΡΟΧΗ: Βάλτε το βάζο με το λάδι και τα πέταλα σε μπεν – μαρί (bain-marie), ανοίξτε τη θερμοκρασία, όταν το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώστε την, έτσι ώστε να μη σταματήσει ο βρασμός του νερού και αφήστε το βάζο στο υδρόλουτρο για 3 ώρες. Κλείστε την εστία και αφήστε το λάδι να κρυώσει μέσα στον μπεν μαρί.
Και στις δύο μεθόδους στο τέλος σουρώστε το μείγμα με χαρτί κουζίνα ή με ένα φίλτρο του καφέ.
Τοποθετήστε το σε σκούρο, αποστειρωμένο μπουκάλι ή βάζο που κλείνει αεροστεγώς και προσθέστε τη βιταμίνη. Αν χρησιμοποιήσετε κάψουλες, μουλιάστε τις πρώτα σε λίγο χλιαρό νερό για 1-2 λεπτά. Αν θέλετε προσθέστε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο.
Βάλτε απαραιτήτως ετικέτα με ημερομηνία, γιατί διατηρείται για 1 χρόνο στο ψυγείο ή 6 μήνες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Χρήση
Πριν από κάθε χρήση ανακινήστε καλά το μπουκάλι, απλώστε λίγο λάδι όπου θέλετε, προσωπικά το χρησιμοποιώ για πρόσωπο και σώμα, κάνοντας ελαφρύ μασάζ μέχρι να απορροφηθεί.