Αυτή την Καθαρά Δευτέρα εσύ και οι φίλοι σου θα απολαύσετε τον πιο λαχταριστό χαλβά, τυλιγμένο σε μία πλούσια στρώση κουβερτούρας και με αρώματα πορτοκαλιού και βανίλιας.

ΥΛΙΚΑ

·         200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55 % περιεκτικότητα σε κακάο), σπασµένη σε µικρά κοµµάτια

·         180ml χυµό πορτοκαλιού φρέσκο

·         170 γρ. ταχίνι

·         Ξύσµα από 1 πορτοκάλι µεγάλο, ακέρωτο

·         200-250 γρ. χαλβά µε γεύση βανίλια, σε µικρά κοµµάτια

·         50 γρ. ζάχαρη άχνη, για πασπάλισµα

 

*10 μερίδες

*χρόνος 3 ώρες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Γεµίστε µια µεσαία κατσαρόλα µε νερό µέχρι τη µέση. Εφαρµόστε στο χείλος της ένα µεταλλικό µπολ ίδιου µεγέθους (διαδικασία µπεν µαρί). Βάλτε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά. Με ένα µαχαίρι κόψτε τη σοκολάτα σε µικρά κοµµάτια και βάλτε τα στο µπολ. Ανακατέψτε µε µια σπάτουλα σιλικόνης µέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και να έχετε ένα οµογενοποιηµένο και λείο µείγµα. Αποσύρετε από το µπεν µαρί, προσθέστε το χυµό και το ξύσµα πορτοκαλιού και το ταχίνι και ανακατέψτε µε τη σπάτουλα να ενσωµατωθούν. Ρίξτε στη συνέχεια στο µπολ και τον χαλβά, αφού τον έχετε κόψει σε µικρά κοµµάτια. Ανακατέψτε ελαφρώς µε τη σπάτουλα να ενσωµατωθούν.

2.      Στρώστε ένα µεγάλο κοµµάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος σε µια επιφάνεια εργασίας και αδειάστε εκεί πάνω το µείγµα για τον κορµό σε ένα µακρόστενο σχήµα. Δώστε µε τη βοήθεια του χαρτιού σχήµα στον κορµό, πλάθοντας ελαφρά και τυλίξτε σφιχτά σε ρολό. Στρίψτε τις άκρες του χαρτιού δεξιά και αριστερά σαν µια καραµέλα και βάλτε τον κορµό στο ψυγείο να σταθεί και να παγώσει για τουλάχιστον 3 ώρες. Κατόπιν βγάλτε τον από το ψυγείο, αφαιρέστε το χαρτί ψησίµατος και µεταφέρετε τον κορµό σε µια µακρόστενη πιατέλα. Πασπαλίστε µε ζάχαρη άχνη, κόψτε σε χοντρές φέτες και σερβίρετε.

Έξυπνη ιδέα

Αν θέλετε ακόµα πιο πλούσια σοκολατένια γεύση, σερβίρετε περιχύνοντας τον κόρµο µε σιρόπι µαύρης σοκολάτας ή πασπαλίζοντας µε κακάο αντί για ζάχαρη άχνη.

Διαδικασία βήµα βήµα

1.      Ετοιµάστε τα υλικά για τον κορµό: σοκολάτα, χαλβά, χυµό πορτοκαλιού, ξύσµα πορτοκαλιού, ταχίνι, ζάχαρη άχνη για πασπάλισµα.

2.      Ψιλοκόψτε τη σοκολάτα σε ένα µεταλλικό µπολ και βάλτε το στο χείλος µιας κατσαρόλας µε νερό που βράζει σε µέτρια φωτιά (διαδικασία µπεν µαρί). Ανακατέψτε µε µια σπάτουλα σιλικόνης µέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

3. Αποσύρετε το µπολ από το µπεν µαρί, ρίξτε το χυµό πορτοκαλιού και ανακατέψτε καλά να

ενσωµατωθεί.

4.      Προσθέστε το ξύσµα πορτοκαλιού και…

5.      …στη συνέχεια το ταχίνι. Ανακατέψτε καλά µε τη σπάτουλα να οµογενοποιηθεί το µείγµα.

6.      Ενσωµατώστε τέλος και τον χαλβά που τον έχετε κόψει σε µικρά κοµµάτια. Ανακατέψτε απαλά µε τη σπάτουλα να ενωθούν τα υλικά.

7.      Απλώστε αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος σε µια επιφάνεια εργασίας και βάλτε στο κέντρο του το µείγµα σε ένα µακρόστενο σχήµα.

8.      Με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού δώστε σχήµα στον κορµό πλάθοντας ελαφρά.

9.      Τυλίξτε καλά σε σφιχτό ρολό.

10. Γυρίστε τις άκρες του χαρτιού και κλείστε καλά το ρολό σαν καραµέλα.

11. Βάλτε το ρολό στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 3 ώρες. Όταν κρυώσει, βγάλτε το ρολό από το ψυγείο και ανοίξτε το χαρτί. Μεταφέρετε τον κορµό σε µια πιατέλα, κόψτε τον σε χοντρές φέτες και σερβίρετε πασπαλίζοντας µε ζάχαρη άχνη.