από τη Χριστίνα Μπαλαμώτη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο

Νιώθεις πρησμένη όλη τη μέρα, κάθε μέρα… και αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό; Αρχικά, να σηκωθείς από το γραφείο και να ακολουθήσεις τα βήματα που σου προτείνει η διατροφολόγος.

Από τα μεγαλύτερα αισθητικά προβλήματα των γυναικών (και όχι μόνο) είναι η κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας οιδηματώδους εικόνας σε διάφορα σημεία στο σώμα ή στο σύνολό του. Ενίοτε τα οιδήματα μπορεί να κρύβουν και σοβαρά προβλήματα υγείας, οπότε, σε περίπτωση που το πρήξιμο επιμένει ή αφήνει σε πίεση εντύπωμα, θα πρέπει κανείς να απευθύνεται στον παθολόγο του.

Για να αποφύγεις τις κατακρατήσεις, διατροφικά πρέπει:

  1. Να καταναλώνεις αρκετό νερό ημερησίως (6-8 ποτήρια), όχι όμως κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Η λήψη υγρών (νερό, χυμοί) ενυδατώνει τον οργανισμό, επιτρέπει την ανανέωση των κυτταρικών υγρών, διευκολύνοντας έτσι τον μεταβολισμό όλων των θρεπτικών συστατικών που καθημερινά λαμβάνεις μέσω της διατροφής.
  2. Να μειώσεις την πρόσληψη λιπαρών. Τα παχιά κράτα, οι κρέμες γάλακτος, τα αλλαντικά, τα ολόπαχα τυριά και γαλακτοκομικά περιέχουν κορεσμένα λίπη, τα οποία συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, και στην επιδείνωση της κυτταρίτιδας.
  3. Να καταναλώνεις άφθονα φρούτα και λαχανικά. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, βοηθούν να αποβάλλονται τα υγρά από το σώμα μας.
  4. Να αποφεύγεις τα απλά σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη, καραμέλες, μαρμελάδες, μπισκότα κ..λπ.). Η ζάχαρη που παίρνεις από τις τροφές απελευθερώνεται γρήγορα στο αίμα υπό τη μορφή γλυκόζης, με αποτέλεσμα να προκαλείται υπεργλυκαιμία, ενώ μετά ακολουθεί απότομη μείωση των επιπέδων της στο αίμα και έτσι πεινάς σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατ’ επέκταση, η περισσότερη τροφή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση νατρίου και συνεπώς σε κατακρατήσεις.
  5. Να μειώσεις τη χρήση αλατιού και συντηρητικών. Το αλάτι είναι γνωστό ότι προκαλεί κατακράτηση υγρών. Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική προσθήκη του στο φαγητό. Τροφές που περιέχουν συντηρητικά, όπως οι κονσέρβες, τα πατατάκια, τα παστά, τα καπνιστά, θα πρέπει επίσης να μειωθούν. Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι οι έτοιμες τροφές περιέχουν υψηλή ποσότητα αλατιού.
  6. Να μειώσεις την κατανάλωση καφέ, η οποία αφυδατώνει τον οργανισμό.
  7. Να μειώσεις τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία επίσης οδηγούν σε αφυδάτωση.

Έξυπνη ιδέα

Να αυξήσεις τη φυσική δραστηριότητα. Ακόμη και το συχνό και έντονο περπάτημα, η χρήση της σκάλας αντί του ασανσέρ κ.λπ. μπορούν να βοηθήσουν στην καύση θερμίδων, στην καλύτερη αιμάτωση των ιστών και στην αποβολή των κατακρατήσεων.

 

Ενδεικτικό μενού για γρήγορη αποβολή κατακρατήσεων 

Πρωινό

2 φρυγανιές χωρίς αλάτι + 2 κ.γ. μέλι

Πρόγευμα

1 πορτοκαλάδα φρεσκοστυμμένη

Μεσημέρι

270 γρ. πατάτες νερόβραστες με μαϊντανό και ξίδι + 3 κγλ ελαιόλαδο

Απόγευμα

1 γιαούρτι 2%

Βράδυ

Φρουτοσαλάτα με 3-4 φρούτα