Κορίτσια μου, όσες είστε μαμάδες σίγουρα ξέρετε πόσο ταλαιπωρία είναι οι λεκέδες στα ρούχα των παιδιών μας. Ακόμη και μετά το πλύσιμο κάποιες λεκέδες μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν.

Πριν λίγο καιρό έκανα μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο αναζητώντας τρόπους για να ξεφορτωθώ τους λεκέδες μια και καλή από το πρώτο πλύσιμο.

Δείτε ακόμη:Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Το αγαπημένο μου ρόφημα σοκολάτας! Λατρεύω να βάζω και σαντιγί»!

Λάσπες… παντού

Φροντίστε να έχετε μια αλλαξιά καθαρά ρούχα κοντά στην είσοδο του σπιτιού για να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωση των λεκέδων σε όλο το σπίτι. Πάρτε τα λασπωμένα ρούχα και κρεμάστε τα έξω, κάτω από κάποιο σκέπαστρο, να στεγνώσουν μαζί με τις γαλότσες. Μην μπείτε στον πειρασμό να καθαρίσετε τη λάσπη αμέσως. Αν περιμένετε να στεγνώσει, θα φύγει κατευθείαν με ένα απλό τρίψιμο με μαλακή βούρτσα. Το μόνο που θα έχετε να κάνετε μετά είναι να τρίψετε ό,τι μείνει από τον λεκέ με ένα σφουγγαράκι. Τόσο απλά!

Χώμα και γρασίδι από τον κήπο

Βάλτε έναν κουβά με ζεστό νερό και σαπούνι κοντά στην εξώπορτα, ρίξτε μέσα μερικά από τα παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν έξω και αφήστε τους μικρούς σας μπόμπιρες να τα πλύνουν προτού μπουν μέσα στο σπίτι. Αυτά απολαμβάνουν το παιχνίδι με τα νερά κι εσείς, με τη σειρά σας, εξασφαλίζετε (σχετικά) καθαρά χέρια και νύχια, τουλάχιστον μέχρι να έρθει η ώρα του μπάνιου. Φροντίστε να έχετε πρόχειρη κάπου κοντά μια μικρή πετσέτα για να σκουπίσετε τα λερωμένα γόνατά τους όσο αυτά είναι απασχολημένα με τα πλατσουρίσματα και το μεγαλύτερο μέρος της δύσκολης δουλειάς έχει τελειώσει χωρίς κόπο. Σε πολλά σπίτια υπάρχει ο κανόνας να βγάζουν όλοι τα παπούτσια τους προτού μπουν μέσα και, στην περίπτωσή μας, η πρακτική αυτή θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες —αν και δεν θα έβλαπτε να ρίχνατε μια ματιά και κάτω από τις κάλτσες τους!

Λεκέδες από παγωτό

Αν έχετε τη δυνατότητα, ξεπλύνετε τοπικά το ρούχο άμεσα, προτού στεγνώσει ο λεκές: προτιμήστε κρύο νερό, γιατί το παγωτό περιέχει πρωτεΐνες και το ζεστό νερό θα τις κάνει να εισχωρήσουν βαθύτερα στο ύφασμα με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο δύσκολη η αφαίρεση του λεκέ. Αν υπάρχει εύκαιρο σαπούνι (ακόμα και κρεμοσάπουνο), εφαρμόστε στον λεκέ και τρίψτε απαλά. Επαναλάβετε μέχρι να δείτε τον λεκέ να εξαφανίζεται, αλλά αποφύγετε να στεγνώσετε το ρούχο, γιατί όταν ο λεκές στεγνώσει, είναι σχεδόν αδύνατο να βγει. Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, εφαρμόστε τοπικά λίγο απορρυπαντικό ρούχων

Τα απομεινάρια… ενός πικ νικ

ια τους λεκέδες από γρασίδι και λάσπη, κάντε την απαραίτητη προεργασία εφαρμόζοντας υγρό απορρυπαντικό απευθείας πάνω στον λεκέ. Δεν χρειάζεται να ξεβγάλετε τα ρούχα· απλώς βάλτε τα στο πλυντήριο και πλύντε στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία που αναγράφεται στην ετικέτα. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και για τους λεκέδες από λίπη. Για τους λεκέδες από αίμα, ξεπλύνετε με κρύο νερό προτού εφαρμόσετε απορρυπαντικό και πλύνετε σύμφωνα με τις οδηγίες. Οι επίμονοι λεκέδες από χυμό φρούτων (ή από τους χυμούς που στάζουν από το ίδιο το φρούτο) αφαιρούνται γενικά δύσκολα, γι’ αυτό δοκιμάστε τα παρακάτω τρικ. Φτιάξτε μια πηχτή πάστα χρησιμοποιώντας 3 κ.σ. μαγειρική σόδα και 1 κ.σ. νερό και εφαρμόστε στον λεκέ για να ξεραθεί. Αφήστε την πάστα να στεγνώσει για 15 λεπτά. Ξεπλύνετε και εφαρμόστε απορρυπαντικό ρούχων. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και εφαρμόστε ένα ειδικό προϊόν αφαίρεσης λεκέδων. Πλύνετε στο πλυντήριο κανονικά, αλλά αφήστε τα ρούχα να στεγνώσουν στην απλώστρα. Αν οι λεκέδες δεν έχουν φύγει τελείως, η υψηλή θερμοκρασία στο στεγνωτήριο θα τους κάνει να εμποτιστούν μόνιμα στο ύφασμα. Αν χρειαστεί, επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα μέχρι να εξαφανιστεί κάθε ίχνος του λεκέ και στεγνώστε ως συνήθως.