ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το καλοκαίρι έφτασε για τα καλά και όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ξεκινήσει τις εξορμήσεις και τα μπάνια!

Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στην οικογένεια; Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να μην μετατραπεί σε εφιάλτης το όνειρο των καλοκαιρινών διακοπών! Διαβάστε παρακάτω… 

1. Μην βιάζεστε

Όταν ταξιδεύετε με μικρά παιδιά θα πρέπει να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας. Έτσι, είτε πρόκειται για πτήση με αεροπλάνο, επίσκεψη σε κάποιο αξιοθέατο ή μετακινήσεις από πόλη σε πόλη, τα παιδιά λατρεύουν την εξερεύνηση. Ένα παιδί δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει πίεση χρόνου και σίγουρα δεν θα χαρεί αν τρέχετε πανικόβλητοι οικογενειακώς για να προλάβετε την πτήση σας. Το άγχος και η ένταση μεταφέρονται στα παιδιά και τότε το πιο πιθανό είναι να αρχίσουν τη γκρίνια.

2. Δώστε τους φωτογραφική μηχανή

Τα παιδιά λατρεύουν να τραβούν φωτογραφίες. Έτσι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε μια φθηνή και κατάλληλη για παιδιά φωτογραφική μηχανή και να τα αφήσετε να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους, είτε βρίσκεστε στο αεροδρόμιο είτε σε μια πόλη. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα τα κρατήσετε απασχολημένα με κάτι άκρως διασκεδαστικό και δημιουργικό αλλά θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε και την καθημερινότητα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

3. Πάρτε μαζί σας ηλεκτρονικό παιχνίδι

Όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, είναι αδύνατο να κουβαλάτε στη χειραποσκευή σας πολλά παιχνίδια. Μια καλή ιδέα είναι να έχετε »φορτώσει» σε μια ηλεκτρονική συσκευή ή ακόμα και στο κινητό σας παιδικά παιχνίδια που θα κρατήσουν το παιδί απασχολημένο για αρκετή ώρα.

4. Χρησιμοποιήστε τα μέσα μεταφοράς

Δεν υπάρχει κάτι πιο διασκεδαστικό για ένα παιδί από ένα ταξίδι με το τρένο, το λεωφορείο, το πλοίο της γραμμής ή το μετρό. Γι’αυτό προτιμήστε να μην ταξιδέψετε με το δικό σας ή με νοικιασμένο αυτοκίνητο αλλά να εξερευνήσετε τον προορισμό σας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

5. Κρατήστε μακριά τα μικρόβια

Οπουδήποτε κι αν ταξιδεύετε είναι δύσκολο να προβλέψετε τις συνθήκες υγιεινής. Γι’αυτό καλό θα είναι να έχετε πάντα μαζί σας αντισηπτικά μαντιλάκια ή υγρό για να το χρησιμοποιήσετε σε μαχαιροπίρουνα ή στην τουαλέτα.

6. Μην ξεχάσετε τα φάρμακα

Ένα φορητό φαρμακείο με τα βασικά είναι πάντα απαραίτητο. Εξοπλίστε το με αντιπυρετικό, θερμόμετρο, παυσίπονο, τσιρότα και επίδεσμο αλλά αλοιφή για τα τσιμπήματα.

7. Μην αφήσετε τα παιδιά να φτιάξουν βαλίτσα

Τα παιδιά έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη για το τι είναι »απαραίτητο» σε κάθε ταξίδι. Έτσι, για να μην εκπλαγείτε αν πάρουν μαζί τους όλη τη συλλογή με τα αυτοκινητάκια ή τις κούκλες, φροντίστε να φτιάξετε εσείς τη βαλίτσα τους επιτρέποντας 1-2 παιχνιδάκια.

8.Φροντίστε να τα κρατάτε απασχολημένα

Αν πρόκειται για πολύωρα ταξίδια με το αεροπλάνο και το πλοίο ή ακόμα και για κάποια μεγάλη καθυστέρηση στο αεροδρόμιο, θα πρέπει τα παιδιά να μένουν απασχολημένα με κάποιο παιχνίδι. Έτσι, ανά μια ώρα περίπου μπορείτε να τους δίνετε και κάτι καινούριο όπως πλαστελίνες, χρώματα, παζλ ή παραμύθια για να περνούν ευχάριστα την ώρα τους.

9. Μην τους δίνετε σνακ με ζάχαρη

Η ζάχαρη προκαλεί υπερένταση και κάνει τα παιδιά υπερκινητικά. Προτιμήστε φρούτα, κουλουράκια και οτιδήποτε άλλο σνακ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αποφύγετε επίσης και τα αλμυρά όπως πατατάκια γιατί το παιδί θα ζητά συνεχώς νερό και οι διαδρομές στην τουαλέτα θα είναι συχνό φαινόμενο.

10. Προτείνετε στα παιδιά να κρατούν ημερολόγιο

Το ημερολόγιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατούν ζωντανές τις αναμνήσεις από τα ταξίδια τους. Όχι μόνο θα μένουν απασχολημένα αλλά θα σημειώνουν όσα τους έκαναν εντύπωση ή τα φαγητά που τους άρεσαν περισσότερο. Μεγαλώνοντας θα έχουν αποκτήσει εμπειρίες αλλά και ημερολόγια γεμάτα όμορφες αναμνήσεις.

11. Φροντίστε για την ασφάλειά τους

Σίγουρα κανείς δεν πρέπει να χάσει από τα μάτια του ένα παιδί σε κάθε δημόσιο χώρο. Όταν πρόκειται για πολυσύχναστα αεροδρόμια όμως, όλοι γνωρίζουν πόσο εύκολο είναι να χαθεί ένα παιδί. Καλό θα ήταν να γράψετε τον αριθμό του κινητού σας σε ειδικό βραχιολάκι στο χέρι του παιδιού για να επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας το ίδιο ή οι άνθρωποι της ασφάλειας.

12. Δώστε πρωτοβουλίες στα μεγαλύτερα παιδιά

Ενώ σχεδιάζετε το επόμενο ταξίδι σας, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ρωτήσετε το μεγαλύτερο παιδί σας τι θα ήθελε να κάνει ή να επισκεφθεί. Με αυτό τον τρόπο θα το κάνετε να διαβάσει σχετικά με τον προορισμό πριν το ταξίδι, θα κάνεις τις δικές του προτάσεις και θα συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here