Εκεί που πήγαινες για το τέλειο τροπικό μαύρισμα, κατέληξες με ένα επώδυνο ηλιακό έγκαυμα. Κάτι που όλοι λατρεύουμε τον ήλιο, κάτι το δροσερό αεράκι δίπλα στην παραλία που σε ξεγελά, κάτι που ξέχασες να ανανεώσεις το αντηλιακό σου και τώρα δεν αντέχεις ούτε να αγγίζεις το κατακόκκινο, πονεμένο σου δέρμα (εκτός από τις μανιώδεις φαγούρες που σε πιάνουν τα βράδια και κοντεύουν να σε τρελάνουν).

Όλοι την έχουμε… πατήσει κάποιο καλοκαίρι, γι’ αυτό, επειδή τα ηλιακά εγκαύματα είναι μια βουτιά μακριά, μαζέψαμε τα 8 καλύτερα σπιτικά γιατροσόφια που θα ανακουφίσουν το δέρμα σου, θα το ενυδατώσουν και θα κάνουν την όλη εμπειρία, λιγότερο επίπονη: Διαβάστε παρακάτω…

1. Δροσερές κομπρέσες: Βάλε κρύο νερό σε μια λεκάνη και μερικά παγάκια αν προεραιτικά. Βούτα τις κομπρέσες μέσα στη λεκάνη (μπορείς να χρησιμοποιήσεις πετσέτες γι’ αυτή τη δουλειά) και όταν βραχούν αρκετά, άπλωσέ τες στις περιοχές που έχεις καεί, ανανεώνοντάς τες τακτικά.

2. Οξικό αργίλιο σε σκόνη: Αν ο κνησμός είναι έντονος (και η φαγούρα ανυπόφορη) μπορείς να προσθέσεις στο νερό οξικό αργίλιο, που είναι εύκολο να βρεις στα φαρμακεία. Το οξικό αργίλιο σε σκόνη, αναμεμειγμένο με νερό, προστατεύει το δέρμα από την αφυδάτωση και εμποδίζει τη φαγούρα.

3. Ανεμιστήρας: Εάν δεν καμία από αυτές τις  παραπάνω επιλογές δεν ανακουφίζει το κάψιμο που νιώθεις, μπορείς ακόμη να δοκιμάσεις να καθίσεις μπροστά από έναν ανεμιστήρα, τουλάχιστον για λίγη ώρα.

4. Απέφυγε το σαπούνι: Κάνε ένα δροσερό μπάνιο αλλά όχι με σαπούνι. Θα ξηράνει ακόμα περισσότερο δέρμα σου, χειροτερεύοντας τον πόνο και τον ερεθισμό. Το ίδιο ισχύει και για τα αφρόλουτρα. Αντ’ αυτού, μπορείς να ανακατέψεις 1 φλιτζάνι λευκό ξίδι (ή μηλίτη) σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Το μείγμα είναι στυπτικό, που σημαίνει πως θα καθαρίσει και θα καταπραΰνει τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος. Η μαγειρική σόδα επίσης μπορεί να σε βοηθήσει. Ρίξε μία γενναία δόση μαγειρικής σόδας σε χλιαρό νερό, και αφού κάνεις το μπάνιο σου (και ενώ το δέρμα είναι ακόμη υγρό), άλειψε  στο δέρμα με το το διάλυμακαι άσ’το να στεγνώσει. Είναι μη τοξικό και θα σε ανακουφίζει στη στιγμή.

5. Ενυδάτωση: Επειδή το δέρμα σου έχει ήδη υποστεί σοβαρή ζημιά, αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι η ενυδάτωση. Ωστόσο, ενδέχεται μετά την εφαρμογή μίας λοσιόν, το δέρμα να ξεραθεί ακόμη περισσότερο. Γι αυτό, αφού κάνεις ένα δροσερό ντους προτίμησε να εφαρμόσεις πρώτα ένα λάδι μπάνιου. Άφησέ το για ένα λεπτό και στη συνέχεια μπορείς να απλώσεις από πάνω τη λοσιόν ή την ενυδατική σου κρέμα.
Extra tip: τοποθέτησε την κρέμα σου στο ψυγείο για ακόμη μεγαλύτερη ανακούφιση.

6. Κατανάλωσε φρούτα, λαχανικά και άφθονο νερό: Βοήθησε το δέρμα σου στην γρήγορη και αποτελεσματική ανάπλαση των κύτταρα του νέου δέρματος που θα δημιουργήσει, πίνοντας πολύ νερό και καταναλώνοντας τρόφιμα που περιέχουν νερό (όπως το καρπούζι και το αγγούρι).

7.Στην κουζίνα ολοταχώς: Δοκίμασε και αυτές τις τροφές… είναι θαυματουργές!

Πάγος: Είναι αλήθεια πως τα ηλιακά εγκαύματα πονάνε αρκετά. Μπορείς να τοποθετήσεις επάνω στο έγκαυμα μια παγοκύστη ή αν δεν έχεις κάποια πρόχειρη, ακόμη και τη συσκευασία από κάποιο κατεψυγμένο τρόφιμο, αφού το τυλίξεις σε μια υγρή πετσέτα.

Πλιγούρι βρώμης: Τύλιξε ξερό πλιγούρι βρώμης σε κομπρέσες και ρίξε πάνω τους λίγο νερό. Αφαίρεσε το πλιγούρι και χρησιμοποίησέ τες ανά 2-4 ώρες.

Γάλα: Αντί για πλιγούρι μπορείς εναλλακτικά να χρησιμοποιήσεις αποβουτυρωμένο γάλα. Αφού ανακατέψεις 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα με 4 φλιτζάνια νερό, πρόσθεσε μερικά παγάκια και εφάρμοσε τις κομπρέσες, για 15 έως 20 λεπτά. Επανέλαβε κάθε 2-4 ώρες.

Άμυλο καλαμποκιού: Και το άμυλο καλαμποκιού είναι μία πολύ καλή λύση για τα ηλιακά εγκαύματα. Πρόσθεσε αρκετό νερό στο καλαμποκάλευρο, ώστε να γίνει παχύρευστο σαν κρέμα και τοποθέτησε το μείγμα απευθείας στο ηλιακό έγκαυμα.

Μαρούλι: Όσο κι αν σου κάνει εντύπωση, μία έξυπνη λύση είναι και το μαρούλι. Βράσε φύλλα μαρουλιού σε νερό και άφησε το ζουμί να κρυώσει για αρκετές ώρες. Βούτηξε μέσα μπάλες από βαμβάκι και ταμπονάρισε απαλά στην περιοχή του ερεθισμένου δέρματός σου.

Γιαούρτι: Κλασικό κι αγαπημένο, θα σου προσφέρει άμεση ανακούφιση από το κάψιμο και θα ενυδατώσει το δέρμα. Εφάρμοσέ το στην περιοχή και όταν έρθει η ώρα να ξεπλυθείς θυμήσου να στεγνώσεις το δέρμα σου απαλά, χωρίς να τρίβεις την πετσέτα επάνω του.

Φακελάκια τσάι: Τοποθέτησε τα φακελάκια στην περιοχή του εγκαύματος για να ανακουφίσεις τον πόνο, αφού πρώτα τα έχεις βουτήξει σε κρύο νερό. Το τσάι έχει ταννικό οξύ, το οποίο θα απαλύνει τον πόνο.

8. Το δις εξαμαρτείν: Από τη στιγμή, που θα υποστείς ένα ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα σου χρειάζεται 3 έως 6 ημέρες για να επιστρέψει στη φυσιολογική του υφή. Αφού ξεφλουδίσει το καμένο δέρμα, το νέο δέρμα σου θα είναι ακόμη πιο ευαίσθητο. Αυτό σημαίνει, ότι θα καεί ακόμη πιο γρήγορα, αν πάλι αμελήσεις να το προστατεύσεις από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Προσοχή!: Αν δεις πως το σώμα σου κάνει φουσκάλες, μάλλον το έγκαυμά σου είναι πιο σοβαρό απ’ ό,τι νομίζεις. Μπορείς με μια αποστειρωμένη καρφίτσα να τις σπάσεις (χωρίς να αφαιρέσεις το δέρμα όμως) και στη συνέχεια να τις ενυδατώσεις με τους τρόπους που προαναφέραμε. Έχε όμως υπ’ όψιν σου πως πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική να μην μολυνθούν, οπότε καλό θα ήταν να σε δει ένας γιατρός.