Ένα απ’ τα πιο αγαπημένα και τα πιο αμαρτωλά σνακ του εμπορίου είναι τα πατατάκια, τηγανητά ή φουρνιστά, που τα παιδιά μάς ζητούν διαρκώς και τρωνε ένα σακουλάκι στην καθισιά τους.

Ένας τρόπος να ικανοποιήσουμε τη λαχτάρα τους αυτή χωρίς να καταφεύγουμε σε κακής ποιότητας ετοιματζίδικα προϊόντα είναι να τα κάνουμε μόνες μας, στο σπίτι. Διαβάστε παρακάτω…

Οι γεύσεις που μπορούμε να δημιουργήσουμε είναι η απλή με αλάτι, με ρίγανη και πιο πικάντικα με barbeque.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
2 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
8 – 20 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • πατάτες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • ρίγανη

Για το barbeque:

  • 1 κγ καπνιστή πάπρικα
  • ¼ κγ σκόρδο σκόνη
  • ¼ κγ πιπερόκαμα (προαιρετικό)
  • ¼ κγ αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω καλά τις πατάτες και αν θέλω τις ξεφλουδίζω, διαφορετικά μπορώ να τις αφήσω με τη φλούδα τους.
  2. Με ένα μαντολίνο ή με ένα κοφτερό μαχαίρι, τις κόβω σε πολύ λεπτές ροδέλες.
  3. Τις βάζω για 10 λεπτά σε μπολ με κρύο νερό.
  4. Με απορροφητικό χαρτί κουζίνας ταμπονάρω και από τις δύο πλευρές όλες τις ροδέλες να στεγνώσουν από το νερό.
  5. Τις βάζω σε λαδόκολλα κατά προτίμηση όλες στο ίδιο μέγεθος (για να ψηθούν ομοιόμορφα και να μην καούν κάποιες).
  6. Με ένα πινέλο τις αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και έπειτα ανάλογα τη γεύση που θέλω να δώσω πασπαλίζω με τα ανάλογα καρυκεύματα.
  7. Για τα απλά με αλάτι ραντίζω με λίγο αλάτι από πάνω (μια πρέζα είναι αρκετή, καλύτερα να βάλω λιγότερο κι αν τα θέλω πιο αλμυρά προσθέτω έξτρα έπειτα αφού ψηθούν).
  8. Όμοια για τη γεύση ρίγανη προσθέτω αλάτι και ρίγανη ξερή από πάνω.
  9. Για τη γεύση μπάρμπεκιου μόνο χρειάζεται προηγουμένως να έχω αναμίξει την καπνιστή πάπρικα, το σκόρδο σκόνη, το πιπερόκαμα και το αλάτι.
  10. Τα γυρίζω κι από την άλλη πλευρά και κάνω τα ίδια (αλείφω με ελαιόλαδο και προσθέτω τα καρυκεύματα).
  11. Έτοιμα για ψήσιμο. Αφού τα βάλω πρώτα σε επίπεδη επιφάνεια κάθε ροδέλα πατάτας δίπλα στην άλλη να μην επικαλύπτονται για να μπορέσουν να ψηθούν σωστά.
  12. Για να τα φτιάξω γρήγορα μπορώ να τα ψήσω στο φούρνο μικροκυμάτων, βάζοντας τα σε πιάτο πάνω σε λαδόκολλα. Ρυθμίζω στα 470W αρχικά για 4 λεπτά και έπειτα για άλλα 2 και 1 – 2 λεπτά ακόμα. Δεν τον βάζω συνεχόμενα γιατί το πιο πιθανό είναι να καούν. Σταματάω κι ελέγχω κάθε φορά.
  13. Για μεγαλύτερη ποσότητα βολεύει περισσότερα ο φούρνος που τα τοποθετώ στο ταψί πάλι πάνω σε λαδόκολλα. Τα ψήνω στους 230*C στις αντιστάσεις για 10 – 15 λεπτά τα γυρίζω κι από την άλλη πλευρά για άλλα 5 – 6 λεπτά ακόμα.